Så förbereder du inför pensionsavgångar

Vad behöver du som arbetsgivare tänka på när en medarbetare närmar sig pension? Sylvia Edler, försäkringsansvarig på Kyrkans Pension som administrerar och förvaltar Svenska Kyrkans tjänstepensioner, ger råd.

FÖR EN DEL kommer pensionen som ett välkommet avslut på ett långt yrkesliv, för andra som ett ofrivilligt avslut på detsamma. Oavsett vilket är det bra att kolla upp vilka valmöjligheter som finns kring pension.
När det väl är dags finns det en rad regler och processer att hålla sig till så att övergången blir så smidig som möjligt för alla. Till en början är det viktigt att hålla isär vilka olika delar av pensionen som Pensions-myndigheten och Kyrkans Pension hanterar.

– Vi hanterar enbart tjänstepensionen, vilket är en löneförmån som regleras i kollektivavtalet mellan Skao och de olika fackliga parterna, säger Sylvia Edler:
– Många arbetsgivare upplever frågor kring pension svårt och krångligt. Då kan en pensionspolicy eller personalhandbok vara bra att ha till hands där arbetsgivaren förklarar hur pensionsavgångar ska hanteras och lägger in de regler som gäller enligt kollektivavtalet.

Sylvia Edler 16 9

INNAN DEN ANSTÄLLDE meddelar att hen vill påbörja sin pensionering, är det bra om den anställde går in minpension.se för att få en övergripande bild av sin allmänna pension och tjänstepension. Inför pension är det bra att som anställd kolla upp att det som är anmält av arbetsgivaren till Kyrkans Pension stämmer. Det är arbetsgivarens skyldighet att årligen skicka in anställningsuppgifter så som lön, tjänstledighet med mera för året som gått.

VISSA ARBETSGIVARE lägger ut pensionsadministration påexterna bolag. Ska pensionsuppdateringen utföras av den externa parten är det lämpligt att arbetsgivaren begär återkoppling att den utförts, för att meddela den anställde.När en medarbetare sedan bestämt sig för pension ska det anmälas till arbetsgivaren.
– Det är alltid medarbetaren som ska ta initiativ till pensionsavgången och det ska ske minst två hela kalendermånader innan det planerade
pensionsdatumet. Annars förskjuts processen och medarbetaren får arbeta längre än man avsett, säger Sylvia Edler.

SEDAN SKA ANSVARIG chef eller personalansvarig göra en pensionsanmälan till Kyrkans Pension, avseende den förmånsbestämda tjänstepensionen och intjänad pensionsrätt.
– Efter det skickar vi ut en bekräftelse till medarbetaren om att personen vill gå i pension vid det angivna datumet, säger Sylvia, och betonar:
– Det är viktigt att även arbetsgivaren meddelar medarbetaren om att arbetsgivaren har gjort en anmälan till oss.

Pensioneringen steg för steg

hen vill gå i pension. Det ska göras två månader före det tänkta pensionsdatumet. 

arbetsgivare eller HR, gör en pensionsanmälan till Kyrkans pension. 

att årsrapporteringen är i ordning och anmäler årligen löner, sjukskrivningar, uttagen och kvarvarande semester i efterskott till Kyrkans pension. 

medarbetaren att man gjort det man kommit överens om. Efter det har man uppfyllt det som står i kollektivavtalet. 

skickar ut en bekräftelse till den anställde att hen vill gå i pension vid det angivna datumet.