Bestämmelserna om inflytandet på arbetsplatsen för arbetstagarna finns framför allt i lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Enligt MBL ska arbetsgivaren ta initiativ till förhandling med den fackliga organisationen vid beslut om viktigare förändringar i verksamheten och av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare. Arbetsgivaren är också skyldig att vänta med sitt beslut till dess att förhandlingarna är avslutade.
I MBL finns även en aktiv skyldighet för arbetsgivaren att informera den fackliga organisationen om hur verksamheten utvecklas i stort samt om riktlinjerna för personalpolitiken. Vidare ges facket rätt att ta del av handlingar och dokument som arbetsgivaren har.
Annat som kan intressera!
Rätt till insyn vid tillsättning av chef
Vår församling ska nu anställa ny kyrkoherde och inför förhandling i frågan med facken har vi bestämt oss för ett urval av tre intressanta sökanden. Facken kräver dock att församlingen ska förhandla avseende samtliga som sökt tjänsten och då även tillhandahålla facken alla ansökningshandlingar. Har vi verkligen en sådan skyldighet – vi önskar så långt möjligt värna om sökandenas integritet?
MBL - det arbetsgivaren ska kunna , 2025
Bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen för arbetstagare finns framför allt i MBL. Den här utbildningen ger dig en tydlig redogörelse för förhandlingar och information samt går igenom andra för arbetsgivaren centrala frågor. Teoretiska pass varvas med gruppdiskussioner.
MBL-förhandling – så går det till (E-utbildning)
E-utbildningen MBL-förhandling - så går det till går igenom grunderna i medbestämmandelagen. Chefsjurist Robert Svec och arbetsrättsjurist P G Forsberg lär ut de viktigaste begreppen och hur du som arbetsgivare ska hantera MBL-förhandlingar.
Rätt bemanning för verksamhetens behov
För att möta Svenska kyrkans ökande behov av omställning, har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tagit fram materialet Rätt bemanning för verksamhetens behov – processkarta för omställning i Svenska kyrkan.