Löneprocessen steg för steg

En väl fungerande löneprocess bidrar till att verksamheten och medarbetarna utvecklas. Som arbetsgivare ansvarar du för att utveckla och förankra lönebildningen för att nå verksamhetsmålen.

Denna broschyr går igenom lönerevisonen samt vad som ligger till grund för en bra lönesättning.

Mer fördjupad information finns i webbhandboken Vera. Där finns också mallar och checklistor. 

En HR-specialist och en HR-ansvarig om erfarenheterna av löneprocessen 2024

DSC 4649
Veronica Rahm Hertzman

Martina Krus, HR-specialist i Trollhättans församling

Utifrån det nya avtalet, vad fungerade bra med årets löneprocess?Processen innebär att det blir ordning och reda i de olika stegen, samtidigt som avtalet öppnar upp möjligheter för den enskilda arbetsgivaren att arbeta fram egna välgrundade lönekriterier som kopplar till uppsatta mål, lönekartläggning och beslutad lönepolicy.

Vilka svårigheter fanns och hur löste ni dem? Vi har inte upplevt några större svårigheter varken 2023 eller 2024. Det är viktigt att följa processen och ha en god dialog med facklig part på årsbasis.

Inåt i organisationen är det avgörande att alla lönesättande chefer respekterar och har förståelse för lönekriterierna, lönepolicyn och löneprocessen.

Gentemot facklig part är det viktigt att genom tidiga, tydliga överläggningar visa att arbetsgivaren följer löneprocessen. Vid eventuella trubbel med titlar så är vår hållning att facklig part först blir överens sinsemellan innan överläggning kan ske. Jag har aldrig mött ett fack som vill försena processen så de blir överens.

Annat du vill tillägga? Efter de två senaste årens process uttryckte cheferna vikten av att förtydliga utvecklingssamtalet för medarbetaren. Det gläder mig då lön är ett viktigt lednings-/chefsverktyg. Medarbetaren ska veta vad som förväntas i prestation, beteende och vad man bedöms utifrån i löneprocessen. Finns saklig koppling till uppsatta mål, uppstår inte problem med att förstå exempelvis ett lågt löneutfall, när det kompletteras med handlingsplan.

Veronika Rahm Hertzman, HR-ansvarig i Borås pastorat

Utifrån det nya avtalet, vad fungerade bra med årets löneprocess? I det stora hela har löneprocessen fungerat bra och vi betalade ut ny lön med maj månads löneutbetalning.

Vi förde tidigt dialog med våra fackliga parter och bokade in överläggningen redan i december -23. Vår lönepolitik är väl känd i organisationen och vi har utvecklingssamtalen som utgångspunkt när vi genomför våra lönesamtal. 

Både medarbetare och chef ska vara förberedda inför lönesamtalet för att få en så bra dialog som möjligt. I lönesamtalsmallen finns därför de olika kriterierna beskrivna samt nivåerna förklarade. På slutet ska respektive chef motivera sitt beslut och det ska dokumenteras skriftligt.

Hur löste ni eventuella svårigheter? En svårighet, som har löst sig bra, var på vilket löneavtal en av våra befattningar skulle gå. Vi har haft pågående samtal med de fackliga parterna och inför lönerevision -24 informerade vi hur vi som arbetsgivare tänkt. Vi utgick ifrån de instruktioner som finns framtagna, med våra befattningsbeskrivningar som grund.

Annat du vill tillägga? Inför kommande avtalsrörelse så skulle vi önska att vi enbart får ett löneavtal. Vi vill inte göra skillnad på våra medarbetare utifrån befattning. Med ett löneavtal blir det enklare att bedöma alla utifrån samma grund. Självklart ska lönen vara individuell och differentierad.