Anpassningar i arbetsmiljön

För alla medarbetare kan det ibland krävas anpassningar för att de ska kunna utföra sitt arbete. Christina Öhman, arbetsmiljöspecialist på Skao, ger råd kring hur arbetsgivaren ska agera.

Oavsett anställningsform har arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar. En anställd som går på lönebidrag har samma rättigheter och skyldigheter gentemot arbetsgivaren som en tillsvidareanställd. En chef kan dock behöva göra fler avstämningar med en medarbetare som behöver anpassningar i sitt arbete, om vad som fungerar och inte. 

– Se till att ha en kontinuerlig dialog med medarbetaren, dokumentera dialogen och följ upp den över tid, säger Christina Öhman. 

Hon betonar att anpassningar kan vara tillfälliga – alla kan drabbas av ohälsa som till exempel innebär en lägre arbetsförmåga under en tid – men ibland behövs varaktiga anpassningar för att den anställde ska klara sitt uppdrag. 

Om det krävs anpassningar och den anställde har lönebidrag ska anpassningarna skrivas ned vid anställningen, som ett ingångsvärde. 

– Det kan också vara en sådan art på problematiken att den anställde inte kommer att bli bättre, utan snarare sämre. Vid lönebidrag är att det viktigt att ha en dialog med Arbetsförmedlingen om detta, säger Christina Öhman.  

Kvinna med mörk kavaj och mörk topp, axellångt mörkt hår och glasögon. Fotograf: Susanne Kronholm
- Se till att ha en kontinuerlig dialog med medarbetaren, dokumentera dialogen och följ upp den över tid. Det föreslår Christina Öhman, arbetsmiljöspecialist på Skao.

Anpassningar kan göras på många olika sätt och vara fysiska, kognitiva eller sociala.  

– Kognitiva anpassningar handlar om hur komplexa arbetsuppgifterna är. Då kan det till exempel handla om att portionera ut ett arbetsmoment i taget, ha checklistor som stöd eller ge tid för återhämtning.  

Sociala anpassningar kan i sin tur handla om att ha en mentor eller handledare som är nära, att ha en lugnare arbetsmiljö eller tydliga spelregler för samarbete. Olika problem kan uppstå när verksamheten och arbetsuppgiften förändras. Idag kräver många arbeten till exempel större teknikkunskap. 

Ett sätt att ofta stämma av hur en medarbetare mår och fungerar i sin roll är att ha ett omsorgssamtal. Det är ett informellt och enkelt samtal mellan en chef och medarbetare med fokus på omtanke. Målet är att öka medarbetarens hälsa och trivsel på jobbet. 

– För den som vill ha mer kunskap så har Prevent – som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK – mycket material kring arbetsanpassning och rehabilitering för en bra arbetsmiljö, tipsar Christina Öhman. 

 

Text: Nils Sundström Foto: Magnus Aronson och Susanne Kronholm

Denna artikel har tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus nr 1/2025