Snart dags att välkomna nya säsongsanställda på landets kyrkogårdar. Men hur ska arbetsgivare göra för att på bästa sätt introducera nya medarbetare, oavsett yrke? Elin Frögéli, psykolog och postdoktor vid Karolinska Institutet, forskar på ämnet.
Att få tydliga instruktioner om sin nya tjänst och bli inkluderad i arbetsgruppen kan tyckas självklart. Men ökningen av stressrelaterad ohälsa i arbetslivet tyder på att alltför få nyanställda får en tillräckligt bra onboarding-process på sitt nya jobb. Forskningen visar att hur man introduceras i sin yrkesroll är en avgörande faktor för hur man mår på arbetsplatsen – och i livet generellt.

lin Frögélis ingår i Karolinska Institutets forskningsteam bakom projektet Onboarding 2.0, och är expert på utmaningar och framgångsfaktorer vid introduktionen av nya medarbetare. Enligt Elin bygger en gedigen introduktion på fem fundament: en förståelse för de nya medarbetarnas utmaningar, en vision kring onboarding som genomsyrar hela verksamheten, ett stödjande lärandeklimat, en handledare som kugghjul i lärandeprocessen samt ett kontinuerligt förbättringsarbete.
– När vi kommer in i en ny professionell roll är det mycket vi inte kan, känner till, förstår och vet. Vad som förväntas av en – och vad som är vårt ansvar – är en kunskap som vi inte har förrän någon ger den till oss, och utan den får vi svårt att agera i vår nya roll, säger Elin.
Därför är det viktigt att få en tydlig arbetsrollsbeskrivning för att kunna navigera i sin nya roll, och en handledare som stöd och bollplank.
– Utan rollklarhet är det svårt att känna sig nöjd med sin insats och veta att man uppfyllt sitt ansvar utan tydlighet. Det leder ofta till osäkerhet och stress och gör det också svårt att kunna sätta gränser, förklarar Elin.
Yrkesspecifika färdigheter måste man få möjlighet att utveckla – och det måste få ta tid.
– Om man tidigt förväntas göra sådant man inte fått chans att lära sig, kan man inte leverera. Man måste få tid att gradvis fått bygga upp den kompetens som behövs för att känna sig trygg i sin roll, menar Elin.
En annan viktig bit är social inkludering på arbetsplatsen. Att bli en del av arbetsgruppen är avgörande för trivseln också om man är säsongsarbetare.
– Man behöver stöd och resurser men också social samvaro, det är viktigt att känna att ”jag är en i gänget”. Det är också viktigt att veta att man alltid kan vända sig till chefen för hjälp och stöd, säger Elin.
Text: Sofia Zetterman Illustration: Rebecca Elfast Foto: KI
Denna artikel har tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus nr 1/2025
Så ger du nyanställda en bra start på jobbet
Det tar över ett år att till fullo komma in i en ny roll. Visa förståelse för den nyanställdes osäkerhet och skapa ett stödjande och lärande klimat. Ta den anställdes perspektiv och sätt dig in i hur det är att komma som ny till er arbetsplats. Vad möts man av?
Varje nyanställd behöver en handledare som finns som ett uttalat stöd och bollplank i lärandet, och som regelbundet följer upp och stämmer av hur det går. Behöver hen ytterligare stöd? Finns det frågor? Som chef måste man tänka på att även handledaren behöver utbildas och få stöd i sin roll.
Att förstå vad som förväntas av en och vilka ansvarsområden den nya tjänsten omfattar är avgörande. Gå igenom arbetsuppgifterna och säkerställ att den nyanställde får den kunskap som behövs för att göra ett bra jobb – annars är det omöjligt att vara proaktiv och känna att man gör ett bra jobb.
Att inkluderas i den sociala gemenskapen, få sitta med vid lunchen och få tid att lära känna kollegorna är avgörande för hur man trivs på jobbet. Det är extra viktigt att säsongsanställda som ständigt är ”nya på jobbet” bjuds in i gemenskapen med de fast anställda.