Ducatus
Från säsongsanställd – till tillsvidareanställning. Drömmen om ett fast jobb gick i uppfyllelse för Johan Ennefors, 30, kyrkvaktmästare och samordnare i Knista församling. Enligt kyrkogårdschefen Agneta Sigbjörnsson innebär förändringen enbart fördelar för både medarbetare och arbetsgivare.
Organisationsförändringar är ofta utmanande, både för ledning och medarbetare. Som chef går det inte heller att få alla nöjda. Det finns dock sätt att göra processen smidigare – som att informera medarbetarna och MBL-förhandla med facken vid rätt tillfällen.
Skao erbjuder fortsatt ett gediget utbud 2025 med flera nya utbildningar. Den stora nyheten inför årsskiftet är att en majoritet av utbildningarna framöver ingår i medlemsavgiften till Skao. – Vi satsar även på att de flesta utbildningar sker både på plats och på distans för att alla ska ha möjlighet att delta. Det säger Viveka Dybeck, utbildningsansvarig på Skao.
FRÅGA: En av våra medarbetare ansökte och fick under fyra månader tjänstledigt halvtid för studier. Ledigheten förlängdes därefter ytterligare tre månader utan att uppmärksammas av löne-administratören. Efter fyra månaders ledighet betalades därför på nytt lön som om hen arbetat heltid. Kan pastoratet nu kräva tillbaka den för mycket utbetalda lönen?
En enklare process och ett avtal som är lättare att förstå och tillämpa. det är så Skao långsiktigt vill utveckla löneprocessen. Årets centrala förhandlingar som resulterade i Avtal 23 är ett steg i den riktningen.
Matkön ringlar längre för varje vecka på Diakonicentrum i Växjö. Här jobbar anställda och kontrakterade volontärer sida vid sida för att möta det växande behovet av hjälp. – Utan våra volontärer skulle vi få stänga stora delar av verksamheten, säger Anders Jönsson, chef på Diakonicentrum.
Ängelholms församling startade ett projekt för att aktivt locka fler ideella – och lyckades snabbt engagera 50 procent fler. – Projektet är minst lika mycket ett kulturförändringsprojekt internt och externt för att odla en kultur av gemenskap, förklarar kyrkoherde Fredrik Höggren.
Fråga: Kyrkogårdschefen i vårt pastorat har uppmärksammat att arbetsgivarens instruktioner inte alltid följs fullt ut vid gravgrävning. Vid gravhöljning och demontering av rasskydd har vissa brister förekommit, exempelvis att hjälm inte används. Vi undrar nu vilka krav och åtgärder som kan bli aktuella för att uppnå efterlevnad i säkerhetsfrågorna.