Förberedelserna för den kommande avtalsrörelsen har redan pågått ett tag. Mycket arbete ligger bakom de yrkanden som ska överlämnas till de fackliga organisationerna i februari 2025. Sten Lycke är ansvarig för avtalsrörelsen hos Skao;
Hur ser tidplanen ut?
– Förankringsarbetet påbörjas redan i oktober i de tre referensgrupperna, bestående av stiftsdirektorer, kyrkoherdar och HR-ansvariga. De representerar både stora och små medlemmar, i storstäder, tätorter och landsort och kommer från samtliga stift. Totalt 30 personer ingår i referensgrupperna.
Även samrådskonferensen, styrelsens organ i avtalsfrågor bestående av 26 förtroendevalda representanter från alla stift, äger rum i oktober. Där tas yrkanden och krav fram och prioriteras även inbördes.
Efter förankrings- och urvalsprocessen fastställs de yrkanden som kommer att framföras i avtalsrörelsen. Detta görs formellt av styrelsen i januari.
Från och med den 3 februari utväxlas yrkanden med de fackliga organisationerna, varefter ett antal på förhand inplanerade förhandlingstillfällen äger rum fram till i april månad. Ett nytt kollektivavtal ska förhoppningsvis vara på plats i månadsskiftet april/maj.
Förhandlingarna blir olika omfattande och komplicerade, beroende på frågornas art och antal. Normalt kommenteras inte de pågående förhandlingarna från någon av parterna. Syftet med detta är att parternas positioner inte ska bli ofrivilligt låsta eller att någon av parterna, utan egen förskyllan, ska hamna i en försämrad utgångsposition.
Vilka frågor kommer vara i fokus?
– Denna avtalsrörelse kommer med största sannolikhet kretsa mycket kring frågor om arbetstidsförkortning som varit på de fackliga organisationernas agendor sedan 2023. Även vissa arbetsmiljöfrågor kommer med säkerhet att diskuteras på arbetstagarnas initiativ. Skao:s ambition är fortsättningsvis att åstadkomma enklare kollektivavtal, samtidigt som vi vill fortsätta förädla den lokala lönebildningsprocessen.