Utbildningen Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.
Kort film presenterar e-utbildningen
Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag tar sin utgångspunkt i sammanhanget, uppdraget och rollen. Oavsett om du har tidigare erfarenhet eller är helt ny i rollen är intentionen att du ska berikas och stärkas i ditt uppdrag - till kyrkans bästa.
Kursinnehåll
Avsnitt 1: Kallelse och rollförståelse
I mitten finns du, kallad av Gud och i ett specifikt uppdrag, en särskild roll!
Avsnitt 2: Svenska kyrkans sammanhang och organisering
Det större sammanhanget du verkar i.
Avsnitt 3: Kyrkorådet som styrelse
Det mer direkta sammanhanget du står i, med specifikt ansvar och specifika uppgifter.
Avsnitt 4: Gemensamt uppdrag
Delat ansvar - den konstruktion som är alldeles unik för Svenska kyrkan.
Avsnitt 5: Styra leda
Relationen till Kyrkoherden - en av dina viktigaste uppgifter.
Avsnitt 6: Strategi, beslut och uppföljning
Styrelsens verktyg.
Avsnitt 7: Mötesledning
Själva hantverket i ordförandeskapet.
Fördjupningar
Under respektive avsnitt finns frågor för reflektion samt fördjupningar i form av exempelvis webbinarium, film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer. I samband med utbildningen får du även tips på litteratur, webbsidor mm.
Nyhet! Från och med september 2023
Nytt avsnitt – Ekonomiska årshjulet
Det ekonomiska årshjulet är en viktig del av arbetet för kyrkorådet och kyrkoherden. Varje år finns ett antal olika frågor och beslutsärenden som behöver hanteras för att säkerställa en ändamålsenlig verksamhet och en god ekonomisk hushållning. I detta fördjupningsavsnitt finns en översikt över innehållet i det ekonomiska årshjulet och genomgångar av fem olika områden som kyrkoråd och kyrkoherde behöver ha särskilt fokus på.
Medverkande
Maria "Mia" Frykberg är ekonom med mångårig erfarenhet av Svenska kyrkans verksamhet och ekonomi. Mia arbetar som enhetschef för Ekonomienheten på Göteborgs stiftskansli med ansvar för verksamheten med servicebyråtjänster. Mia brinner för att göra ekonomifrågorna inom Svenska kyrkan förståeliga och tillgängliga så att ekonomin kan vara ett verktyg för bästa möjliga församlingsverksamhet.
Film 7min 34 sek
Inledning
Detta är starten på fördjupningsmaterialet om det ekonomiska årshjulet. Börja här innan du går vidare med någon av de fem områdena i årshjulet. Vi pratar här om hur fördjupningsmaterialet är uppbyggt och beskriver utgångspunkten i form av församlingen som ekonomisk enhet.
Film 38min 37 sek
Bokslut
I den här genomgången pratar vi om Bokslut och tittar närmare på varför vi gör bokslut, vad begrepp som bokföring, redovisning och bokslut innebär och vilka särskilda frågor som behöver hanteras när vi gör bokslut i Svenska kyrkan.
Film 29 min 12 sek
Årsredovisning
I den här genomgången pratar vi om Årsredovisning och tittar närmare på varför vi gör årsredovisning, vilka delar som årsredovisningen innehåller och vad som gäller för revision och revisorer. Vi går också igenom skillnaden mellan församlingens ekonomi och begravningsverksamhetens ekonomi samt hur gåvor hanteras i årsredovisningen.
Film 34 min 13 sek
Budget
I den här genomgången pratar vi om Budget och tittar närmare på vad som styr budgetarbetet, vilka olika delar som budgeten ska innehålla och hur det praktiska budgetarbetet kan se ut med
Film 34 min 23 sek
Målkapital
I den här genomgången pratar vi om Målkapital och tittar närmare på vad målkapital är, vad det används till och hur församlingen kan gå tillväga för att ompröva och fastställa belopp för målkapital.
Film 21min 30 sek
Intern kontroll
I den här genomgången pratar vi om Intern kontroll och tittar närmare på vad intern kontroll innebär, varför det är viktigt och hur församlingen kan arbeta för att upprätthålla en god intern kontroll.
Utöver detta består fördjupningen av några samtalsfrågor.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.
Kursmål
Målet med Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag är att berika och stärka dig i rollen som ordförande för kyrkoråd så att du kan utföra ditt uppdrag för kyrkans bästa.
Kostnad
Utbildningen kostar 750 kr exklusive moms. Du har tillgång till utbildningen under hela mandatperioden.
Anmälan
Anmäl dig genom att klicka på denna länk. Bortse från de datum som syns, de utgör enbart en teknisk finess.
Mer om utbildningen
Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från alla tretton stift, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Sensus och Verbum. Innehållet utgår från centrala teman som är formulerade av erfarna kyrkorådsordförande från hela landet.
Utbildningen sker online och innehåller blandat lärande i form av exempelvis webbinarium, film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer. De sju huvudavsnitten med tillförande reflektionsfrågor tar ca 3h 40 minuter att genomföra. Fördjupningarna är av olika karaktär, vissa tar några minuter att fullborda andra kan ta två-tre timmar. Det fungerar utmärkt att dela upp genomförandet av utbildningen till flera tidpunkter och gå tillbaka till olika delar och repetera.
Kontaktuppgifter
Om du har frågor om utbildningens innehåll och upplägg, är du välkommen att kontakta:
- Charlotte Klingestad, Svenska kyrkan Karlstads stift, charlotte.klingestad@svenskakyrkan.se
- Hanna Nyberg, Svenska kyrkan Stockholms stift, hanna.nyberg@svenskakyrkan.se
- Anna von Malmborg, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, anna.vonmalmborg@skao.se
- Martina Croner, Verbum, martina.croner@verbum.se
Om du har praktiska frågor, kontakta utbildning@skao.se eller ring 08-737 70 00.